NL EN

 
Registreer
Nieuws
Ontstaan
Doel
Kempo?
Onze clubs
Foto's
Links
Aanmelden
Wat? Kata's Kumite's Combat Karate Jutsu Tai Jutsu
De Elementen & Dierenstijlen Zelfverdediging Rhino Programma

De elementen

Vele stijlen werken met de elementen, zo ook het Arashi ryu Kempo. De betekenis van een element wordt uitgelegd tijdens de les en gesymboliseerd met een bepaalde handeling.

De elementen zijn:
AARDE WATER VUUR WIND LEEGTE
CHI SUI KA FU KU

Arashi is de Japanese benaming voor "Storm". Een storm bestaat uit wind, water en vuur die de aarde teisteren. En als de storm geluwd is, komt het gevoel van leegte.
De vijf natuurelementen.

Arashi Ryu: De School van de Storm

De dierenstijlen

Alle technieken van Ch'ueh waren terug te vinden in vijf dierenstijlen die met de vijf elementen van de mens (geest, ademhaling, kracht, beenderen, pezen) tot een eenheid moeten versmelten. De drakenstijl met talrijke posities bevordert de verfijning van lichaam en geest. De vijf zwaartepunten (hart, handpalmen en voeten) moeten dusdanig op elkaar zijn afgesteld, dat de bewegingen op die van een in de lucht zwevende draak lijken, die in alle richtingen kan draaien. Bij deze oefening ligt het accent op het lichte, het beweeglijke en het ongedwongene. De slangenstijl is bijzonder geschikt voor de ademhaling. Degene die deze traint, probeert de diepe ademhaling te beheersen en dient lenig als een slang te zijn, in voortdurende beweging, innerlijke rust, maar gespannen. De tijgerstijl beoogt de ontwikkeling en versterking van de botten. Alle bewegingen dienen licht en levendig te zijn, en worden gestuurd door de ogen, die op die van de tijger lijken. De luipaardenstijl heeft ontwikkelen van kracht tot doel. Men dient een gebogen houding aan te nemen. Omdat de klauwen van een luipaard kleiner zijn dan die van de tijger, worden de vingers gebogen en vrijwel tot een vuist gebald. Men haalt rustig adem, zodat de kracht door het hele lichaam stroomt. De kraanvogelstijl is vooral bevorderlijk voor de pezen (die spieren met botten verbinden). Sterke pezen, ook in de hals en nek, moeten er voor zorgen dat de leerling stevig op één been kan staan, want de kraanvogel heeft de gewoonte op één been staand op zijn buit te loeren en vervolgens bliksemsnel en sierlijk toe te slaan. Wie deze oefening doet, dient alles om zich heen te vergeten, zich goed te concentreren en op zijn bewegingen te letten, om zijn psychisch weerstandvermogen te vergroten. Het lichaam is ontspannen en de ogen zijn geopend. De Kempotechnieken berusten ook op tegenstellende principes van Yin en Yang.

 

Site Design Copyright ©2009:
Webmaster Bart Van Crombruggen
Graphical design Kurt Van lierde